Pasjonaci piwowarstwa z Uniwersytetu Rzeszowskiego stworzyli pierwszy studencki browar w Polsce – UwaRzone. Już za miesiąc będzie można spróbować „złocistego napoju” według ich receptury. W pierwszej partii wypuszczą 20 tys. butelek.
Studenckie Koło Naukowe „Browarników”, którego celem jest propagowanie wiedzy na temat procesu warzenia piwa, powstało pod koniec lutego. Ale podstaw piwowarstwa studenci Uniwersytetu Rzeszowskiego uczą się od lat. W ramach zajęć na kierunku biotechnologia zapoznają się z technologią produkcji piwa kraftowego, zwiedzają lokalne browary, przygotowują receptury oraz sami warzą piwa. Zainteresowanie od początku było bardzo duże. Przełomowa była wizyta na uczelni piwowara domowego, który przywiózł odpowiedni sprzęt oraz produkty. Po tej prezentacji oraz wspólnym uwarzeniu partii piwa zakupiono odpowiednią aparaturę oraz składniki do domowego piwowarstwa.
Pomysł okazał się „strzałem w dziesiątkę”. Studenci tworzyli pierwsze receptury i produkty testowali na sobie oraz na pracownikach uczelni. Kiedy kolejne piwa zyskały uznanie, wyszli na zewnątrz. Ich produkty zajmowały nawet pierwsze miejsca na konkursach domowych piwowarów – wspomina dr Daniel Broda z Katedry Biotechnologii URz, opiekun SKN „Browarników”.
Pod koniec lutego z inicjatywy studentów, którzy pasjonują się piwowarstwem i chcą rozwijać swoje zainteresowania w tym zakresie, założono koło naukowe. Skupia ponad trzydziestu żaków różnych kierunków: biotechnologii, biologii, socjologii, technologii żywienia, zarządzania, inżynierii, polonistyki, dziennikarstwa, ekonomii, plastyki czy nauk humanistycznych i medycznych. Dzięki współpracy chcą zdobyć nową wiedzę i umiejętności w zakresie browarnictwa. Ostatnio postanowili zwiększyć skalę działania i stworzyć… pierwszy w Polsce studencki browar – UwaRzone. Funkcjonuje na zasadzie browaru kontraktowego. Oznacza to, że nie posiada własnego zakładu, ale wynajmuje czasowo zdolności produkcyjne innej istniejącej już browarni – w tym celu studenci z Rzeszowa nawiązali współpracę z Browarem Tarnobrzeg. Już niebawem, na przełomie kwietnia i maja, będzie można spróbować ich produktu.
Piwo UwaRzone zostanie stworzone z duchem kraftu, zamiłowaniem do piwnej sztuki oraz przedsiębiorczości! Biorąc pod uwagę wyniki ankiety przeprowadzonej wśród studentów, dołożyliśmy wszelkich starań, by trafić w każde gusta! – zapewniają członkowie koła.
Dodają, że w pierwszej partii pojawią się: najpopularniejszy hoppy lager, klasyczne piwo belgijskie – witbier o aromatach kolendry i skórki pomarańczy, american wheat, czyli piwo pszeniczne z dodatkiem amerykańskich nowofalowych odmian chmielu, a także New England IPA, tj. maksymalnie aromatyczny, nie za gorzki przedstawiciel IPA. Na początek browar UwaRzone wypuści około 20 tys. butelek „złocistego napoju”.
MK, źródło: URz