Nad technologią produkcji napojów antyoksydacyjnych poprawiających kondycję psychofizyczną i o szerokich właściwościach regeneracyjnych dla ludzkiego organizmu pracuje badaczka z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Na realizację tego celu otrzymała blisko 5,5 mln zł w ramach konkursu NUTRITECH Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.
Głównym celem programu NUTRITECH jest zwiększenie do roku 2030 dostępności produktów i rozwiązań (osiągalnych cenowo dla przeciętnego konsumenta) w zakresie prawidłowego żywienia. Ma to nastąpić dzięki wdrożeniu wyników prac badawczo-rozwojowych, z uwzględnieniem zasad zrównoważonego rozwoju. Spośród 131 zgłoszonych do pierwszej edycji wniosków do dofinansowania zarekomendowano 30 o łącznej wartości 136 mln zł. Wśród laureatek znalazła się dr hab. inż. Agnieszka Włodyka-Bergier z Wydziału Geodezji Górniczej i Inżynierii Środowiska Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Technologia przez nią zaproponowana będzie rozwijana w ramach grantu wspólnie z Tymbark-MWS, spółką należącą do Grupy Maspex. Pozwala ona w bardzo krótkim czasie produkować napoje na bazie wody o doskonałej jakości pod względem składu chemicznego, jak i czystości mikrobiologicznej, które dzięki szerokim właściwościom regeneracyjnym poprawią kondycję psychofizyczną ludzkiego organizmu.
Naszym celem jest wprowadzenie na rynek napojów antyoksydacyjnych, w których głównym składnikiem aktywnym jest wodór – tłumaczy prof. Agnieszka Włodyka-Bergier.
Antyoksydanty to przeciwutleniacze, czyli substancje skutecznie spowalniające procesy starzenia organizmu i chroniące go przed szeregiem groźnych chorób. Efektem dotychczasowych prac zespołu z AGH jest technologia, która pozwala w sposób szybki, i co najistotniejsze skalowalny, przetwarzać wodę nasyconą wodorem o obniżonym potencjale redox. Składnikiem aktywnym w tej wodzie jest wodór, który jest bardzo silnym antyoksydantem.
Liczne badania naukowe dowodzą, że prozdrowotne właściwości wody nasyconej wodorem zdają się nie mieć końca. Regeneracja płuc zniszczonych zanieczyszczonym powietrzem, odnowa organów wewnętrznych zniszczonych chemioterapią, zwiększenie wydolności organizmu, szybsza regeneracja uszkodzonych tkanek, przeciwdziałanie miażdżycy, zmniejszenie objawów stresu – to tylko wybrane udokumentowane korzyści wynikające ze spożywania napojów antyoksydacyjnych. Publikacje naukowe dotyczące biologicznych i medycznych korzyści wynikających z wpływu wodoru na organizm wykazały m.in. że działa on jak środek przeciwzapalny oraz stymuluje metabolizm energetyczny. Wypicie napoju nasyconego wodorem wprowadza organizm w stan odprężenia, a przy regularnym stosowaniu wspomaga regenerację organów i poprawę kondycji psychofizycznej organizmu ludzkiego.
Technologia przez nas zaproponowana opiera się na wykorzystaniu do produkcji napojów antyoksydacyjnych nowej innowacyjnej metody, polegającej na wytwarzaniu wodoru w procesie filtracji na specjalnym złożu. Metoda ta pozwala także na produkcję napojów smakowych i gazowanych, co jest zupełną nowością na rynku polskim i rynkach zagranicznych – wyjaśnia badaczka.
Prace realizowane w ramach grantu będą skupiały się przede wszystkim na analizie technologii w warunkach laboratoryjnych i w pełnej skali produkcyjnej. Dodatkowo w ramach projektu zostaną przebadane różne rodzaje opakowań, w tym butelki PET, opakowania szklane i puszki, pod kątem możliwości przechowywania napojów nasyconych wodorem, który, jako mała cząsteczka, może migrować i się ulatniać. Istotnym elementem prowadzonych badań będzie także rozbudowanie receptur smakowych napojów antyoksydacyjnych, a tym samym zwiększenie atrakcyjności takich napojów dla konsumentów.
Dążymy do tego, aby rezultatem projektu było wdrożenie do produkcji innowacyjnego produktu, który będzie poprawiał naszą kondycję psychofizyczną – dodaje autorka rozwiązania.
Zapotrzebowanie na rynku spożywczym na tego typu produkty jest ogromne. Konsumenci poszukują produktów, które bez żadnych skutków ubocznych mogą wspierać organizm, przynosząc regenerację i odprężenie. Obecne na rynku wody antyoksydacyjne powstają przy użyciu innych mechanizmów. Ponadto produkty te są niszowe i trudno dostępne. Współpraca naukowców AGH z Tymbark-MWS zaowocuje przede wszystkim upowszechnieniem ich na rynku.
Zaletą proponowanej przez nas technologii produkcji jest łatwość i szybkość wytwarzania takich napojów. Zależy nam na tym, aby finalnie do konsumentów trafił produkt łatwo dostępny i w przystępnej cenie – zapowiada prof. A. Włodyka-Bergier.
Dla niej współpraca z potentatem na rynku produktów spożywczych to ukoronowanie wielu lat pracy i badań nad wodą antyoksydacyjną.
Mamy szansę wspólnie wdrożyć na rynek produkt, po który chętnie będą sięgać osoby młode, pracujące umysłowo, fizycznie, sportowcy, ale także osoby starsze. Prozdrowotne właściwości aktywnego składnika, jakim jest wodór, wykazane są w odniesieniu do wszystkich grup wiekowych – zapewnia.
Konsorcjum Tymbark-MWS oraz AGH w Krakowie otrzymało na realizację zadania finansowanie w wysokości blisko 5,5 mln zł.
źródło: AGH