Konkursy

Prestiżowe wyróżnienie dla studentów Politechniki Wrocławskiej za projekt bazy marsjańskiej

Opublikowano: 2019-08-28

forum akademickie
Źródło: Innspace

Projekt bazy marsjańskiej o nazwie Dome, stworzony przez studentów Politechniki Wrocławskiej, zakwalifikował się na „krótką listę” najlepszych projektów zgłoszonych na konkurs First Colony on Mars, organizowany w ramach Kuala Lumpur Architecture Festival przez Malezyjski Instytut Architektów. 

Wrocławska grupa w składzie: Łukasz Sokołowski, Beata Suścicka, Justyna Pelc, Magdalena Łabowska i Piotr Torchała zaproponowała ideę bazy marsjańskiej wykorzystującej materiały z pamięcią kształtu. Koncepcja wykorzystuje znaczną dzienną amplitudę temperatur na Marsie, która sięga kilkudziesięciu stopni. Pod wpływem zmian temperatury w ciągu doby części kopuły w kształcie płatków odginają się w stronę środka bazy, dając dostęp do światła naturalnego i jednocześnie tworząc kopułę, która pozwala uzyskać dodatkową przestrzeń chronioną przed promieniowaniem. W nocy zaś płatki wracają na swoje miejsce i stają się dodatkową warstwą izolującą wnętrze bazy przed niskimi temperaturami w nocy.

– Wykorzystanie materiałów z pamięcią kształtu pozwoliłaby przekuć znaczne dobowe różnice temperatur, jakie panują na Marsie, w zaletę. Technologia ta rozwija się tak szybko, że w przyszłości materiały tego typu mogłyby właśnie sprawdzić się na Czerwonej Planecie – mówi Justyna Pelc.

Po wewnętrznej stronie płatków znajdują się elastyczne panele słoneczne, dostarczające energię, a sam ruch płatków powoduje samoczynne oczyszczanie się paneli z marsjańskiego pyłu. Jeden budynek może pomieścić 50 osób. Znajduje się tam część mieszkalna – pokoje oraz infrastrutura sanitarna, oraz część badawcza, w której znajduje się szklarnia, laboratoria czy centrum kontroli. Tworzona przez płatki kopuła ochrania strefę badań geologicznych przed warunkami zewnętrznymi, zwłaszcza promieniowaniem. Pozwala to astronautom korzystać z lżejszych skafandrów i dłużej przebywać poza wnętrzem bazy, niż byłoby to możliwe bez takiej ochrony. Budynki zaprojektowane są w taki sposób, aby dalszy rozwój bazy odbywał się przez powielanie modułu bazowego.

– Cieszymy się, że jury doceniło nasz projekt. Konkurencja była ogromna, bo nadesłano 125 prac z całego świata, więc tym bardziej jesteśmy dumni z wyniku – dodaje Beata Suścicka, członek zespołu.

MK

 


PARTNERZY

forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie