Aktualności
Instytuty naukowe
17 Listopada
Opublikowano: 2017-11-17

Pijmy kawę

Pod patronatem Instytutu Żywienia i Żywności powstał nowy portal Kawaizdrowie.pl, którego celem jest przekazywanie obiektywnych i aktualnych informacji na temat kawy oraz jej miejsca w codziennej diecie.

Kawa, której wiele osób wypija litry dziennie, to nie tylko niezwykle popularny składnik naszej diety, to także najbardziej intensywnie badany jej składnik. Kawa ma swoich zwolenników, ale też i zagorzałych przeciwników. Celem portalu jest więc także naukowe obalanie wielu nieprzychylnych i nieprawdziwych informacji na temat kawy.

Portal prowadzony jest w ramach programu informacyjno-edukacyjnego na temat korzyści zdrowotnych wynikających ze spożycia kawy, realizowanego przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”.

Najnowsze wyniki badań naukowych wskazują, że picie dziennie 3-5 filiżanek wywołuje pożądane efekty fizjologiczne, takie jak: poprawa czujności, zwiększenie jasności umysłu oraz zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 i choroby układu krążenia. Ponadto, regularne jej picie zdaje się mieć działanie ochronne przeciwko rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy Parkinson, a także ograniczać zarówno ryzyko, jak i szkodliwe skutki wystąpienia udaru mózgu. Pewnie dlatego IŻiŻ włączył filiżankę kawy do zaleceń żywieniowych.

JK

(źródło: IŻiŻ)

Dyskusja (0 komentarzy)